حسابداری چیست
18 بهمن 1400 1400-12-05 9:49حسابداری چیست
حسابداری چیست؟ با گسترش کسبوکارهای مختلف و پیچیدهتر شدن اصول مدیریت مالی و همچنین قوانین مالیاتی، تصمیمگیری برای آینده مالی یک شرکت بهتنهایی توسط مدیر آن کسبوکار امکانپذیر نیست بلکه برای این کار به مشورت چندین حسابدار و مدیر مالی با تجربه نیاز دارد.
نیاز روزافزون کسبوکارهای مختلف به افرادی که در تجزیه و تحلیل امور مالی تسلط دارند در کنار نرم افزار حسابداری باعث شده تا مشاغلی مانند حسابداری نقش پررنگی پیدا کنند و افراد زیادی بهدنبال یادگیری مهارتهای لازم برای این حرفه باشند.
از آنجایی که نیاز به افراد متخصص در حسابداری روز به روز در حال افزایش است تصمیم گرفتیم در این مقاله هرآنچه نیاز است درباره حسابداری بدانید را به شما بگوییم تا بتوانید اگر به این شغل علاقه دارید بتوانید با دید بازتری آن را انتخاب کنید.
تعریف حسابداری چیست؟
حسابداری علم ثبت و بررسی معاملات مالی یک شکرت، سازمان یا یک تجارت است و به طور کلی شامل جمع بندی، تجزیه و تحلیل گزارشات و تحویل آنها به مدیران سازمان هاست.
صورت های مالی به طور کوتاه خلاصه ای از معاملات مالی در یک دوره است که عملکرد، موقعیت مالی ، جریان های نقدی و . . . شامل این صورت های مالی تهیه شده می باشد.
افرادی که به رشته حسابداری علاقه دارند اما پیش زمینه ی خاصی ندارند و یا افرادی که در رشته ی حسابداری در دانشگاه ها در حال تحصیل هستند یا فارغ التحصیل شدند و آموزش های صورت گرفته را کافی نمی دانند در مراکز آموزش حسابداری صفر تا صد حسابداری به آنها آموزش داده می شود.
و اما فرمول حسابداری چیست ؟
دارایی = بدهی+سرمایه
این فرمول عبارت است از قاعده، دستور و مجموعه ای از قوانین به اثبات رسیده که با توجه به قوانین علمی به اثبات رسیده اند و با قرار دادن داده های مورد نظر می توان به جواب کاربردی و قابل قبول به اطلاعات مالی کسب و کار ها دست یافت.
تاریخچه حسابداری
خوارزمی، دانشمند معروف روش های نگرش، شمارش دهی اعداد و مفهوم صفر را توضیح داد. بعد ها در سال 1494 هجری قمری لوکاپا چولی در اروپا پایه های حسابداری را بنا کرد.
در آخر قرون وسطی به دلیل رشد اقتصادی، سیستم های حسابداری شروع به پیشرفت کردند و جایگزین روش های قدیمی تر شدند.
برای اولین بار لوکاپاچولی حسابداری دو طرفه را توضیح و دفاتر حسابداری را بوجود آورد. لوکاپاچولی رساله ای نوشته و فصلی از آن را به سیستم حسابداری اختصاص داد.
خوب است بدانید که 5 قرن قبل تر از لوکاپاچولی یعنی در قرن دهم میلادی رساله ای به اسم ضروریات علم حسابداری توسط که محمدبن محمد ابوالوفای بوزجانی برای کاسبان و کاتبان نوشته شد و متأسفانه درباره ی این کتاب پزوهشی انجام نشد.
تفکیک اموال حاکم از حساب های دولتی و جداکردن اموال تاران از حساب های تجارتخانه پیشرفتی بود که در طی دو قرن بعدی و توسط ریاضی دان هلندی، سیمون استوین انجام شد. این پیشرفت باعث ایجاد حساب سرمایه در حسابداری شد.
از گذشته تاکنون به دلیل افزایش شاخه های حسابداری، روش و شیوه های جدیدی تری بوجود آمده که تمامی آنها همچنان بر پایه ی سیستم دوطرفه یا دوبل گذشته است.
حسابدار کیست؟
حسابدار (Accountant) یکی از مهمترین نقشها در هر کسب و کار را دارد، خواه یک شرکت بزرگ باشد یا یک تجارت کوچک. چرا؟ زیرا آنها جریان پول را ردیابی و ثبت میکنند.
حسابداران با پیروی از دستورالعملهای به روز مطمئن میشوند که کلیه معاملات دقیق بوده و همچنین از نظر قانونی نیز مشکلی نداشتهاند. آنها میتوانند به صورت تمام وقت برای یک شرکت کار کنند، یا به صورت قراردادی کارهای حسابداری یا مالیاتی را انجام دهند. آنها همچنین میتوانند برای افراد کار کنند تا در تصمیمات مالی، پر کردن اظهارنامه مالیاتی یا سایر مسائل مربوط به پول و درآمد به آنها کمک کنند.
کار حسابدار چیست؟
حسابداران برای ترسیم تصویری از سلامت مالی یک شرکت، از اعداد و صورتهای مالی سازمان یا افراد استفاده میکنند. آنها با استفاده از مهارت خود در ریاضیات، حسابداری، حقوق و امور مالی، سود و زیان شرکتها را تجزیه و تحلیل و بررسی میکنند. آنها اطلاعاتی از روند مالی شرکت فراهم میکنند که سرمایه گذاران و صاحبان مشاغل به آنها نیاز دارند، تا از طریق آنها بتوانند عملکرد شرکت در بازههای زمانی مشخص را بررسی کنند. این اطلاعات پایه و اساس گزارشهای هر شرکت و روند قانونی بخش مالی آن هستند.
ویژگیهایی که یک حسابدار باید داشته باشد:
کسی که میخواهد یک حسابدار شود باید به این نکته توجه داشته باشد که علاقه داشتن به ریاضیات یکی از شروط لازم برای این کار است. به کسانی که از ریاضی فراری هستند توصیه میکنیم که به هیچ عنوان سمت رشتهی حسابداری نیایند. به دلیل این که شما در حسابداری همیشه با اعداد و ارقام سر و کار خواهید داشت. البته تنها علاقه به ریاضیات نیست که از شروط لازم برای حسابدار شدن است بلکه یک حسابدار باید به اصول نگارشی هم مسلط باشد. علاوه بر اینها باید این نکته را نیز به شما بگوییم که حسابدارها معمولاً در سر کار، ساعتهای زیادی را بر روی یک صندلی و پشت میز میگذرانند و کسی که میخواهد حسابدار شود باید تحمل این کار را هم داشته باشد. حسابداری شغلی است که میتواند برای شما درگیریهای ذهنی زیادی به وجود آورد. معمولاً کسانی که حسابدار یک شرکت هستند، حتی در تعطیلات نیز نمیتوانند بیخیال امور مالی و حسابداری شرکت خود شوند. البته هدف ما این نیست که این شغل را کار سختی جلوه دهیم فقط خواستیم که شما در مورد حقایق این رشته بیشتر بدانید. لازم به ذکر است که کسانی هستند که آن قدر به این رشته علاقه دارند که اصلاً احساس سختی در این کار نمیکنند و این شغل برای آنها خیلی هم شیرین است.
انواع حسابداری
حسابداری عمومی
حسابداری عمومی نوعی از حسابداری است که استفاده آن برای عموم مردم است و تصور میشود که حرفهایتر از حسابداری خصوصی باشد. حسابداران رسمی و غیررسمی میتوانند خدمات حسابداری عمومی را به مشتریان خود ارائه دهند.
حسابداری خصوصی
حسابداری خصوصی نیز در میان انواع حسابداری قرار میگیرد که فقط به کار در یک شرکت خاص محدود میشود؛ جایی که یک حسابدار حقوق و دستمزد خود را بر اساس قرارداد کارفرما و کارمندی دریافت میکند. از حسابدار خصوصی برای شرکتهای سهامی عام نیز استفاده میشود.
حسابداری مالی
حسابداری مالی به ثبت، ردیابی و گزارش تراکنشهای مالی مربوط میشود. در این نوع حسابداری گزارشهای مالی که یک شخص حقوقی داشته در صورتهای مالی آورده میشوند.
حسابداری دولتی
این نوع حسابداری برای سازمانها یا شعب دولتی استفاده میشود. حسابداری دولتی با ویژگیهای خاص شرکتهای دولتی انجام میشود که پایه و اساس آن ردیابی و گزارش دهی در همه سطوح شرکتهای دولتی است.
حسابداری حقوقی
حسابداری حقوقی به موضوعاتی میپردازد که از اختلافات واقعی یا پیش بینی شده یا دعوا به وجود میآیند. حسابداران حقوقی معمولاً باید در یک دادگاه شواهد و مدارک تخصصی ارائه دهند. همه شرکتهای بزرگ در بخش حسابداری خود فردی با سمت حسابداری حقوقی نیز دارند و در این سمت حتی گاهی نیاز است مهارت و تخصص بیشتری نسبت به حسابداری عمومی و غیره باشد. برخی از حسابداران حقوقی ممکن است فقط در دعاوی مربوط به بیمه، جراحات شخصی، کلاهبرداری، ساخت و ساز یا ممیزی حق امتیاز تخصص داشته باشند.
حسابداری مالیاتی
این نوع از حسابداری به طور خاص به امور مالیاتی و موارد مرتبط به آن میپردازد. حسابداری مالیاتی زیر نظر سازمان دارایی است که کار حسابداران در آن رسیدگی به صورتهای مالیاتی و تطبیق آنها با قوانین اداره مالیات و دارایی است.
آینده حرفه حسابداری در ایران
پیش بینیها نشان میدهند که آینده رشته حسابداری در ایران بسیار خوب است. امروزه از کوچکترین سازمانها گرفته تا بزرگترین شرکتها و کارخانجات، همگی به یک حسابدار و یا یک گروه حسابداری نیازمندند. در واقع حسابداری مانند قلب یک مجموعهی کاری میباشد و اگر خللی در کارکرد آن به وجود بیاید، بقیه ی گروههای کاری هم با مشکل مواجه خواهند شد. به عنوان مثال یک کارخانه را در نظر بگیرید. در یک کارخانه این حسابدار و یا گروه حسابرسی است که مشخص میکند هزینهها و درآمدها چقدر بوده و در واقع این حسابدار است که ورودی و خروجی های کارخانه را مشخص میکند و گزارش آنها را ارائه میدهد.
حالا فرض کنید که حسابدار نتواند این کارها را به درستی انجام دهد و گزارشهایی که ارائه میدهد؛ دقیق نباشد. در این صورت مشکلات زیادی برای کارخانه پیش خواهد آمد و حتی ممکن است آن کارخانه به ورشکستگی هم برسد! در این صورت کارخانه حتی از پرداخت حقوق کارگران خودش هم عاجز خواهد بود و دقیقاً به همین دلیل است که میگوییم حسابداری قلب یک مجموعهی کاری است، چون اگر حسابداری خوب کار نکند بقیه قسمتها نیز نمیتوانند به خوبی فعالیت کنند. تمامی این موارد نشان میدهند که به کار گرفتن گروههای حسابداری خبره برای تمامی ارگانها، شرکتها و کارخانهها یک ضرورت است و این ضرورت با گذر زمان بیشتر هم خواهد شد. به دلیل این که امور حسابداری رفته رفته الکترونیکی میشوند و بهکارگرفتن افراد غیر متخصص در این زمینه روز به روز غیر ممکنتر خواهد شد. به همین دلیل آینده حرفه حسابداری در سراسر دنیا و به خصوص در ایران که یک کشور در حال توسعه است بسیار خوب پیش بینی شده است.
جستجو
آخرین نوشته ها